antingen - eller elämästä ja maailmasta

Miksi eläkeikää pitää kohottaa?

  • Väestöllinen huoltosuhde eläkeiän ollessa 70 vuotta
    Väestöllinen huoltosuhde eläkeiän ollessa 70 vuotta

Suvi-Anne Siimes varoitti tänään Suomen pahimpien päivien olevan vasta edessä. Väestön vanhentuessa merkittävä määrä eläkkeitä tulee maksuun eikä EMU-puskureita olisi syytä purkaa. Eläkeläisten määrä kasvaa lähitulevaisuudessa radikaalisti ja tulee muuttamaan yhteiskuntaamme tavoilla joita emme osaa ennakoida.

YK:n väestöennuste tarjoaa nykyisellään monenlaisia informatiivisia kuvaajia havainnollistamaan väestökehitystä. Ohessa kuva ennakoidusta väestöllisestä huoltosuhteesta vuoteen 2100 saakka. Kuvaajasta voidaan selkeästi havaita että väestöllinen huoltosuhde tulee heikentymään voimakkaasti noin vuoteen 2040 (korjattu) mistä eteenpäin luonnollisesti tilanne on epäselvempi riippuen työvoiman määrästä johon vaikutetaan tämän päivän päätöksin.

Ratkaisuksi heikentyvään väestölliseen huoltosuhteeseen ehdotetaan usein maahanmuuttoa ja nykyään yhä harvemmin erilaista perhepolitiikkaa joka kannustaisi korkeampaan syntyvyyteen. Kasvavassa syntyvyydessä ongelmana on pitkä vasteaika – nyt syntyvä lapsi on valmis astumaan työelämään 2034 mikäli hän käy ammatillisen koulutuksen, noin 2040 mikäli hän käy korkeakoulutuksen.  Tulevaisuudessa koulutus tullee pikemminkin pidentymään kuin lyhentymään. Maahanmuutossa taloudellisena ongelmana on ollut tarjolla olevien tulijoiden vaikea työllistyminen jolloin väestöllisen huoltosuhteen parantuminen on saattanut johtaa taloudellisen huoltosuhteen huonontumiseen. Maahanmuuttajakin tarvitsee usein vuosien koulutuksen ennen työllistymistään. 

Ekologisena ydinongelmana väestön kasvattamisessa joko maahanmuuton tai kasvavan syntyvyyden myötä on, että lääke auttaa samaan tapaan kuin alkoholistin viimeinen ryyppy – se vain johtaa seuraavan annoksen tarpeeseen. Suomen tai maailman väestö ei voi kasvaa jatkuvasti, mikä lienee selvää itse kullekin.

Taloudellisena ydinongelmana väestön kasvattamisessa on ihmistyövoiman tarpeen jatkuva vähentyminen mikä aiheuttaa työelämään osallistumisen kognitiivisten kriteerien jatkuvan kiristymisen. Väestöllisen huoltosuhteen parantuminen ei välttämättä konkretisoidu taloudellisen huoltosuhteen parantumisena kun nyt työvoimavaltaisena nähdyt sosiaali- ja terveysala, kuljetus ja kauppa pitkälti automatisoidaan jo nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Sosiaalisena ydinongelmana syntyyvyden kasvattamisessa on, että nykyisessä yksilökeskeisessä kulttuurissa yhä harvempi nuori näkee keskeiseksi elämäntehtävänään suuren lapsikatraan kasvattamisen. Näitäkin nuoria toki löytyy, mutta ei niin paljon että se vaikuttaisi oikeastaan maamme kokonaishedelmällisyysasteeseen. Maahanmuuton sosiaalisena ydinongelmana on, että väestön jatkuva kasvattaminen maahanmuutolla johtaa tilanteeseen jota valtaosa suomalaisista ei toivo – eli väestön homogeenisuden liian nopeaan muutokseen.

Ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävänä ratkaisuna väestön ikääntymiseen on nykyistä merkittävästi korkeampi eläkeikä. Vanhan kaskun mukaan ensimmäisen eläkejärjestelmän luoja Otto von Bismarck tarjosi saksalaisille vanhuuseläkettä 70 vuodesta eteenpäin aikana jolloin keskimääräinen elinikä oli 45 vuotta ja lapsuudesta selvinneilläkin 70 vuotta. Vaikka eläkejärjestelmää ei muutettaisi aivan bismarckilaisen kyyniseksi on selvää että meidän ikäpolvellamme – olen itse syntynyt 1979 – eläkeikä tullee kohoamaan merkittävästi korkeammaksi kuin nykyään. Oma veikkaukseni on 75.

En toisaalta ole törmännyt myöskään kehenkään ikätoveriini joka uskoisi saavansa koskaan eläkettä, joten pettymys ei tule olemaan suuri. Itse pyrin kerryttämään omaisuutta sen verran että voin jatkaa omaa laihaa eläkettäni omilla tuloilla, toisaalta pyrin kehittämään itselleni sellaisen työn josta en haluaisikaan välttämättä eläkkeelle.

UN Population Projections. http://esa.un.org/unpd/wpp/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos 1990-2010 syntynyt joutuu olemaan työttömänä eläkeikään niin siinä saa sitten 2072 makeat naurut 76 vuotiaana ja itkun pitkästä ilosta kun joutuu vielä sen ajan kehityksellä elämään syrjäytyneenä vielä 44 vuotta ellei sitä ennen ole tajuttu että työttömälläkin on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja terveytta sekä hyvinvointi ylläpitäviin virikkeisiin kuten liikuntaan ja harrastuksiin. Tai että työttömällä on oikeus yritäjyyteen vaikkei olisi pääomaa.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Tottahan tuo on. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei toimi, tulevaisuudessa vielä vähemmän kun työ pirstoutuu ja ihmistyötä on tarjolla yhä vähemmän.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pidä hyvä päämääräsi. Kehitä mielenkiintoinen työ, jossa viihdyt. Se auttaa selviämään. Ihmettelen vain pitääkö joidenkin vielä tulevaisuudessakin saada jättieläkkeitä, jolloin heidän eläkkeitä maksamaan tarvitaan iso joukko pienipalkkaisia, silloin kun eläkepuskurit ovat loppuun kaluttuja. Siihen ei haluta puuttua, mutta se tulee olemaan yksi ongelma. Isoa eläkettä nauttivat tulevat elämään myös pidempään kuin pientä eläkettä saavat ja heikoimmissa oloissa eläneet. Eläkekatto olisi paikallaan, mutta päättäjät juuri ovat itse isojen eläkkeiden tulevia saajia, eivätkä omaa tulevaisuuttaan tule miksikään muuttamaan.

Tämä maa tulee myös väestöllisesti kokemaan melkoisen muutoksen. Se on jo näkyvissä. Suomalaiset eivät mukavuuttaankaan synnytä, mutta tänne kotoutuneet tulevat synnyttämään uusia sukupolvia, joten heidän osuutensa väestössä nousee. Siitä ei voi tehdä ennusteita, sillä hehän ovat myös suomalaisia osa jo nyt osa aikanaan. Kulttuurisesti olemme kuitenkin vielä pitkään erilaisia, harmonisoitumista tapahtuu. Suomalaisten ihonväri, hiusten väri ja moni muu asia on 20-30-50 vuoden kuluttua on aivan erilainen kuin tänään. Näin vain on. Hyvä vain huono asia, sitä ei kukaan osaa sanoa. Sinä ja ikäisesi muun muassa ja tulevat polvet näkevät ja kenties sopeutuvat.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Oikeudenmukaisen eläkejärjestelmän pohtiminen onkin sitten asia erikseen, olet monessa suhteessa oikeassa. Ylipäätään onnellisen työuran rakentamisen olen laittanut omaksi tavoitteekseni. Tähän asti terveyttä ja voimia on näin nuorehkolla iällä riittänyt, toivottavasti jatkossakin. Sääliksi käy niitä jotka eivät ole niin onnekkaita. Selkeyden vuoksi, ymmärrän hyvin että kirvesmiehen tai palomiehen eläkeiän pitäisi olla alhaisempi kuin kaltaiseni sisätyöntekijän.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei eläkeikää tänään tarvitse nostaa. Maahamme saapunut kymmenin tuhansin uutta nuorta työvoimaa.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Jos heille olisi vielä töitäkin.

Toimituksen poiminnat