antingen - eller elämästä ja maailmasta

Työttömyysturvan muutos lopettaa määräaikaisten opettajien kesälomat?

TEM  haluaa poistaa työttömien ammattisuojan ja pakottaa ottamaan vastaan tarjottu työpaikka. Toteutuessaan tämä käytännössä poistaisi määräaikaisissa virkasuhteissa olevien opettajien kesälomat.

Mitä uudistus käytännössä tarkoittaisi opetusalalla työskenteleville? Jo vuosikausia johtuen opetusalan työvoiman ylitarjonnasta useimmat kunnat tarjoavat määräaikaisille opettajille työsuhteita koulun lukuvuoden ajaksi, toisin sanoen elokuun puolivälistä toukokuun loppuun. Perusteluna voi olla esimerkiksi se, että viranhaltija palaa kesäksi hoitamaan tehtäväänsä tai että opetustuntien määrästä seuraavana lukuvuonna ei ole takeita. Todellisuudessa väestötilastojen perusteellahan pystytään määrittämään opettajien tarve pitkäksi aikaa eteenpäin. Ketjutusta jatketaan yleensä parin vuoden ajan, tämän jälkeen riski siitä että tehtävää hoitava opettaja vaatisi perusteettomasta ketjutuksesta oikeustoimin korvauksia nousee liian suureksi. Käytäntöön ei ole kyetty OAJ:n toimin puuttumaan eikä puuttuminen olekaan ilmeisesti ole ollut OAJ:n prioriteetti.

Lisäys 28.02.2016. Otin yhteyttä OAJ:n mistä tuli nopeasti asiallinen vastaus asian tiimoilta. Itse asiassa puolessa tunnissa sunnuntaisen yhteydenoton jälkeen, eli positiivisen ripeää toimintaa. Toivotan OAJ:lle menestystä neuvotteluihin, en tiedä onko muita ammattiryhmiä joita esitetty uudistus koskettaisi samaan tapaan.

Käytännössä usea uraansa aloitteleva opettaja on joutunut viettämään kesälomansa ansiosidonnaisen turvin. Näin on käynyt, vaikka tiedossa olisi ollut että syksyllä alkaisi uusi määräaikainen työsuhde. Vuoden palkkatulon sijaan määräaikainen opettaja on saanut noin 11 kuukauden palkkaa vastaavat tulot. Pitkällä aikavälillä kesäloma-ajan palkan puuttuminen näkyy ikälisien puutteena ja pienempänä eläkekertymänä. Menettelyssä puolestaan kunta säästää siirtämällä palkkamenonsa valtion hoidettavaksi työttömyysturvan kautta.

Nyt on esitetty uudistuksia joiden nojalla työntekijän ammattisuoja poistuisi, eli työntekijän tulisi välittömästi ottaa vastaan tarjottu työpaikka. Samoin oikeus kieltäytyä työstä mikäli siitä maksettu korvaus olisi pienempi kuin työttömyyskorvaus poistuisi. Käytännössä tämä tarkoittaisi että uraansa aloitteleva opettaja joutuisi kesäkuun alusta ottamaan vastaan minkä tahansa työn tai menettämään ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksensa. Tämä asettaisi määräaikaiset opettajat räikeästi eriarvoiseen asemaan pysyvissä viroissa tai toimissa oleviin verrattuna. Käytännössä määräaikaisen opettajan palkka olisi vain 80% pysyvässä työsuhteessa olevan opettajan palkasta.

Palkka on korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Opetusalalla palkka ei ole suuri, sen sijaan vapaa-aikaa on paljon mikä kompensoi palkan pienuutta. Palkkiojärjestelmä on myös avoimesti tiedossa mikä mahdollistaa palkkauksen merkityksen pohtimisen ammatinvalintatilanteessa. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisten opettajien työvuosi on hiukan OECD-maiden opettajien työvuotta pidempi ja palkat useimpia verrokkimaita alhaisemmat. Blogitekstin lopussa on linkki OECD:n raporttiin aiheesta. 

OAJ:n kannanottoa ei ole asian tiimoilta ainakaan vielä näkynyt ja tuskin näkyykään. Muiden ammattiliittojen tapaan OAJ ei ole käytännössä kiinnostunut niistä jäsenistään jotka ovat pätkätöissä vakituisten työsuhteiden sijaan. Osin kyse lienee myös siitä, että OAJ:n aktiivit ovat itse pysyvissä virkasuhteissa olevia opettajia, eihän pätkätyöläisyys oikein mahdollista sitoutumista AY-toimintaan, eivätkä tästä syystä oikein huomaakaan nuoremman jäsenkunnan ongelmia. Toisaalta mahdollisuus palata kesäksi hoitamaan virkaa on ollut pitkään opettajakunnalla kohtuuton, saavutettu etu. 

Mitä olisi tehtävä? Ensinnäkin lukuvuoden kestävät määräaikaisuudet olisi poistettava, samoin kuin viranhaltijan oikeus palata "virkaa hoitamaan" kesäloman ajaksi. Toinen mahdollisuus olisi palata aiempaan palkkausjärjestelmään jossa palkka maksetaan vain opetuskuukausilta jolloin kiusaus käyttää pätkittyjä määräaikaisuuksia poistuisi kunnilta. Koska tätä ei kuitenkaan tapahdu, tulisi edes hoitaa opettajakunnalle ja muillekin joilla on tiedossa oleva työttömyysjakso ennen seuraavaa työllistymistä ammattisuojan säilyminen.

Mainittakoon että joissain harvoissa kunnissa opettajien määräaikaiset työsuhteet on hoidettu kuten asia kuuluukin eli kokovuotisina. Käytännössä menettely johtaa siihen että kunta saa motivoituneita ja sitoutuneita opetusalan ammattilaisia työntekijöikseen.

 

"Ministeriö selvittää työttömyysturvan kiristämistä – työttömän otettava vastaan työ kuin työ?

Työ- ja elinkeinoministeriö pohtii uusia keinoja työttömyysturvan kiristämiseksi. Tarkastelussa on muun muassa työn vastaanottovelvoitteen laajentaminen. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työttömän olisi jatkossa otettava nopeammin vastaan mitä tahansa työtä, jotta ei menettäisi työttömyyskorvausta. Taustalla on hallituksen linjaus työn vastaanottovelvoitteen kiristämiseksi."

http://yle.fi/uutiset/ministerio_selvittaa_tyottomyysturvan_kiristamista...

Education at a Glance: OECD Indicators is the authoritative source for accurate information on the state of education around the world. It provides data on the output of educational institutions; the impact of learning across countries; the financial and human resources invested in education; access, participation and progression in education; and the learning environment and organisation of schools.

http://www.oecd.org/edu/education-at-a-glance-19991487.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ropi Jarrela

"Tämä asettaisi määräaikaiset opettajat räikeästi eriarvoiseen asemaan pysyvissä viroissa tai toimissa oleviin verrattuna. Käytännössä määräaikaisen opettajan palkka olisi vain 80% pysyvässä työsuhteessa olevan opettajan palkasta."

Ei kai se noin ole. Tuohan olisi syrjintää, ja meillä Suomessa tuota tulkitaan niin, että samanlaisessa asemassa olevia on kohdeltava samalla tavalla. Määräaikaisessa virka- tai työsuhteessa olevat eivät ole samanlaisessa asemassa kuin toistaiseksi palkatut, joten erilainen kohtelu on oikeutettua, eikä siitä voida siksi puhua eriarvoiseen asemaan asettamisena, joka olisi paitsi syrjintärikos niin myös uudistetun yhdenvertaisuuslain vastaista.

Jostain syystä ns. mamujen kohdalla tilanne on toinen. Heille pitää myöntää samat (tai paremmat) edut kuin esim. suomalaisille työttömille, vaikka he eivät kai samanlaisessa asemassa olekaan.

Suomen laki venyy ja vanuu juuri siihen mitä "eliitti" haluaa.
-piti laittaa eliitti -sana sitaatteihin, koska se pitää pikemminkin lukea "vähä-älyiset".

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mielenkiintoinen näkökulma asiaan, joka määräaikaisena opettajana ei ole edes tullut mieleen. Hullun hommaahan tuo on, varsinkin jos on tiedossa jo seuraavan syksyn työpaikka.

Käytännössähän voitaisiin velvoittaa määräaikaisia opettajia siis vaikka kuntouttavaan työtoimintaan jos kesätyöttömyys on ollut toistuvaa tai käyttämään kesälomansa johonkin määräaikaiseen työhön sen sijaan, että he olisivat ihan ansaitulla kesälomalla ja -keskeytyksellä, joka työnkuvaan kuuluu.

OAJ:ta ei tosiaan määräaikaiset ole juurikaan kiinnostanut, vaikka on meitä määräaikaisia ollut toki mukana toiminnassakin :)

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Tässähän on kyse tosiaankin vasta alustavista tiedoista, mutta YLE:n uutisen perusteella kyseessä olisi juuri tämä tilanne, eli kesän alusta opettajalle voitaisiin osoittaa mikä tahansa työ joka pitäisi ottaa karenssin uhalla vastaan. Tuo kuntouttava työtoiminta vasta olisikin oma lukunsa...

Ropi Jarrela

Ajatellaan vielä vähän pidemmälle. Opettaja jäisi siis kesäkuun alusta työttömäksi. Hän kuitenkin tietäisi, että töitä on taas elokuusta seuraavan vuoden kesään. Heinäkuussa sitten tuli työtarjous "apumieheksi" toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Opettaja ei siihen menisi -> ikikarenssi. Jolloin opettaja ei sitten saisi tulevina kesälomakausia työttömyysturvaa jos jatkaisi määräaikaisissa opettajan hommissa.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia Vastaus kommenttiin #4

Mahtava mahdollisuus säästää työttömyyskorvauskustannuksissa! Toisaalta tuolloin pitäisi kai joka tapauksessa maksaa toimeentulotukea, mikä kannustaisi säästämään vuoden aikana ja piilottamaan palkan esim. ulkomaalaiselle tilille mikä on nykyään helppoa. Asuntolainan maksamisen sijaan voisin siirtyä asumaan luxemburgilaisen firman (jonka itse omistan) omistamaan vuokra-asuntoon. Jos menettely toimii, voisin perustaa konsulttifirman neuvomaan tässä menettelyssä muita kanssakärsijöitä ajatellen.

Vielä tähän liittyen, eräs kollega linkitti myös minulle esimerkin pakkohakua ajatellen:

http://www.zygomatica.com/2016/02/25/antihakemuspa...

En haluaisi itse asiassa kirjoittaa näin kyynisesti. Tämä on kuitenkin se todellisuus mihin opetusalan työntekijät käytännössä ajetaan. Seuraava vaihe lienee useimpien työsuhteiden muuttaminen määräaikaisiksi mikä voisi olla mahdollista esim. toisen asteen osalta sen vuoksi että vuosittainen opiskelijamäärä riippuu hakijamääristä mitä ei voi tarkkaan tietää etukäteen. Perusopetuksen osalta taas eteen tullee varmaan vaatimus paikallisesta sopimisesta: kunnan taloustilanne mahdollistaa pysyvät työsuhteet vasta silloin kun kunta on velaton ja kuntaveroa ei tarvitse periä.

Ropi Jarrela Vastaus kommenttiin #5

Eikä tuo liene ongelma pelkästää määräaikaisilla opettajilla, vaan koskee jollain tapaa muitakin aloja, vähän samaan tyyliin, jos läpi lakina menee.

Sen sijaan, että tarjotaan "pakkopullaa" niin pitäisi tehdä nykyistä helpommaksi irtisanoutuminen työstä joka ei ole mielekästä. Tuolloin töissä pysyisivät ne jotka kokisivat työn mielekkäänä, ja voitaisiin kulkea kohti tuottavuusloikkaa.

Epämielekkäässä, jopa vastenmielisessä työssä oleminen, sellaiseen pakkohakeminen, ja jopa joutuminen, johtaa vaan sairaspoissaoloihin, ja jopa mielenterveysongelmiin, eläkkeisiin, ja sen sellaisiin.

Asiat eivät ole niin helppoja kuin luullaan. Ei nykyistä "työvoimapulaa" karensseilla ratkaista.

Toimituksen poiminnat