antingen - eller elämästä ja maailmasta

Neuvostokortti poliittisessa keskustelussa - pahuutta ei saa karnevalisoida

“Maakuntauudistus on kuin Anschluss”, “Lääkelaitoksen siirto Kuopioon on verrattavissa holokaustiin”. Harmittomia, nasevia ja yleisiä kielikuvia? Ainakin jos ne käännetäänkin viittaamaan erääseen viime vuosisadan diktatuuriin, Neuvostoliittoon.

Viimeksi tänään HS:n haastattelussa RKP:n puheenjohtaja Anna-Maj Henriksson vertasi tulevaa maakuntauudistusta Neuvostoliiton sosialisointeihin. Maaliskuun alussa Lääkelaitoksen entinen pääjohtaja Hannu Wahlroos vertasi organisaation pakkosiirtoa Kuopioon siihen, että Neuvostoliitossakin ihmisiä pakkosiirrettiin. Esimerkit on poimittu tämän kuun aikana, hiukan laajemmalla haulla niitä löytyisi lukemattomia.

Ilmeisesti tästä on luettavissa, että maakuntauudistus tarkoittaa jonkinlaita kollektivisointia jossa Puna-Armeijan joukot vahvistettuna NKVD:n nahkatakkimiehillä tulevat kuntiin, vievät omaisuuden pois, ampuvat vastaanhangoittelevat ja siirtävät varmuuden vuoksi ison osuuden väestöstä Siperiaan. Samoin Lääkelaitoksen työntekijät pakattiin karjavaunuihin Siperiaan ja pakotettiin orjatöihin suolakaivoksiin tapettavasi työllä.

No, harvahan Suomessa toki asiat näin konkreettisesti mieltään. Kyseessä on harmito kielikuva. Mutta käännetäänpäs asia toisin päin; miten suhtauduttaisiin puoluejohtajaan jonka mukaan maakuntauudistus on verrattavissa Hitlerin valloitusretkiin? Tai virastojohtajaan, jonka mukaan organisaatiouudistus on yhtä kuin työntekijöiden marssittaminen kaasukammioihin?

Miksi kielenkäyttö on ongelma?

Käyttämällä neuvostovertauksia arkisessa poliittisessa päätöksenteossa kadotamme pahuuden asteikon.

Vertauskuvat ovat erityisen kummallisia Suomessa, maassa jonka joka ikisessä kunnassa löytyy hautausmaa Neuvostoliiton agression uhreille, maassa jonka hyväuskoisia Neuvostoliittoon loikanneita kansalaisia ammuttiin ja vietiin Siperiaan, maassa joka ei ole käsitellyt kylmän sodan aikaista Neuvostoliiton poliittista painostusta.

Neuvostoliitto ei myöskään edes loppuaikoinaan ollut mikään leppoisa, hiukan hassu maa, vaan diktatuuri joka murskasi mielenosoitukset äärimmäistä väkivaltaa käyttäen, sulki toisinajattelijoita mielisairaaloihin ja jonka salainen palvelu suoritti väkivallantekoja ulkomailla aktiivisesti.

Keskuudessamme elää edelleen runsaasti ihmisiä, jotka ovat kokeneet henkilökohtaisesti Neuvostoliiton vainon. Naapurissamme on maa, jonka johto ihailee avoimesti Neuvostoliiton diktatuuria.

Viime vuosien aikana mm. Perussuomalaisten poliitikkoja on aktiivisesti - usein syystä - moitittu tiedotusvälineiden toimesta rasistisista ja väkivaltaisista kielikuvista. Samalla USA:n vaalikamppailun myötä on useiden tiedotusvälineiden toimesta oltu huolissaan nk. totuuden jälkeisestä ajasta.

Vaatimus asiallisesta kielenkäytöstä on ulotettava myös perinteisiin puolueisiin ja yleiseen poliittiseen keskusteluun. Viime vuosisadan tai tämän päivän diktatuureja ei tulisi trivialisoida ja karnevalisoida. Toimittajan ei toki tulisi sensuroida poliitikon hölmöjä puheita vaan haastaa ne. Typeryydelle ei tule antaa sijaa, tulipa se mistä päin poliittista spektriä tahansa.

Ai niin, mielestäni molempia muutoksia saa ja pitää kritisoida, se kuuluu demokratiaan.

 

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005113049.html

“Lääkelaitos pakkosiirrettiin Kuopioon, vain kolme ihmistä muutti ja kymmenet irtisanoutuivat – HS kertoo, kuinka poliitikot ajoivat viraston tuhon partaalle”

http://www.hs.fi/paivanlehti/26032017/art-2000005142556.html


“Rkp:n Henriksson HS:n puheenjohtaja­haastattelussa: Maakuntauudistus on ”kuin Neuvostoliitosta”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Viestinnän yleisessä tulvassa yksittäistä sanomaa on varmasti vaikea saada esiin. On siis etsittävä keinoja erottua, ja ratkaisuksi löydetään usein kärkevääkin kärkevämpi kielikuva. Natsikortti on pelattu ties kuinka usein ja ties kuinka monessa yhteydessä, ja nyt pöytään lyödään neuvostokorttia.

"Toimittajan ei toki tulisi sensuroida poliitikon hölmöjä puheita vaan haastaa ne."

- Yhdysvalloissa tuota yritetään. Vastassa on kuitenkin kaiken kritiikin torjuva, asiat päälaelleen kääntävä, jokaisen moitteen palauttava, journalistien ja tuomareiden ammattitaidon kyseenalaistava valtionpäämies, joka on valmis jopa imitoimaan kriitikoidensa fyysistä vammaisuutta. Millainen haaste tepsii häneen?

https://tribktla.files.wordpress.com/2015/11/trump...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Trump just had one of the best days any president ever had: He got promoted from Hitler to incompetent."

http://blog.dilbert.com/post/158812654486/trump-an...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun mennään tarpeeksi alas, ollaan lopulta - huipulla.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Kärkevät kielikuvat kielivät useinmiten lähinnä viestijän kehnosta ulosannista. Niiden ongelmana on poliittisen keskustelun kärjistäminen infantiiliksi huuteluksi. Kielikuvat jotka sopivat Ylilautaan, Ekbergin kahvilan nurkkapöytään tai Haapaveden ABC:n tupakkapaikalle tulisi pitää siellä.

Mitä tulee Trumpiin, niin mediahan tekee aktiivisesti juuri hölmöjen puheiden haastamista mitä ilmeisimmin tuloksin. Toisaalta sielläkin ollaan huomaamassa kärjistämisen vaarat, kuten toisen vastaajan kommentissa tuli esille.

Mutta, onneksemme tai epäonneksemme emme päätä USA:n presidentistä. Sen sijaan voimme päättää siitä, miten politiikasta Suomessa keskustellaan. Aikuisesti vai lapsellisesti, asiallisesti vai asiattomasti.

Toimituksen poiminnat