antingen - eller elämästä ja maailmasta

Chimamanda Ngozi Adichie: “Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä”

  • Chimamanda Ngozi Adichie: “Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä”

Ysiluokkalaisille jaettava “Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä” on aiheuttanut monenlaisia voimakkaita negatiivisia tunnereaktioita. Feminismi lienee kirosana ja afrikkalaisuus lienee kirosana monelle, naiseus tuskin enää. Pamfletti on hyvä puheenvuoro tasa-arvon puolesta ja tarjoaa välineitä sukupuolten tasa-arvon pohtimiseen globaalissa mittakaavassa.

Chimamanda Ngozi Adichie on minulle aiemmin tuttu teoksestaan “Kotiinpalaajat” jossa hän kuvaa koskettavasti kahden erilleen joutuvan ihmisten erilaisia elämänpolkuja Yhdysvalloissa ja Nigeriassa. “Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä” pohjautuu hänen TedX -foorumilla esittämäänsä puheenvuoron ja on luonteeltaan kantaaottava ja tunteisiin vetoava.

Pamfletin lähtökohtana on kirjailijan oma elinympäristö igbo-heimon Nigeriassa sekä toisaalta Yhdysvalloissa. Hän kuvailee itsensä ja ystäviensä kohtaamia tilanteita joita hän on kohdannut naisena, esimerkiksi oletuksen yksin liikkuvasta naisesta hotellissa seksityöläisenä, ja toisaalta niitä ongelmia joita hän arvelee sukupuolittuneen kasvatuksen aiheuttavan miehille, mm. kovuuden vaatimuksen.

Pamfletti päätyy lauseisiin: “Minulle feministi on kuka tahansa, joka myöntää, että sukupuoli aiheuttaa ongelmia ja että meidän on löydettävä niihin ratkaisu, pystyttävä parempaan. Meidän kaikkien, niin naisten kuin miestenkin." Teoksessa huokuu toki nigerialais-yhdysvaltalainen näkökulma jossa naisten kohtaamat tasa-arvo-ongelmat korostuvat, mikä on globaali fakta, mutta teoksessa ei suinkaan oleteta että miehet eivät kohtaisi ongelmia tai ennakko-oletuksia sukupuolensa vuoksi.

En itse näe teoksessa ristiriitaa suomalaisen arvopohjan kanssa johon on jo pitkään kuulunut sukupuolten tasa-arvo, en etenkään peruskoulun opetussuunnitelman jota meidän opettajien tulee noudattaa. Sana feminismi ja ehkäpä kirjailijan afrikkalaisuus lienee aiheuttanut jonkinlaisen syvältä kumpuavan paniikkireaktion. En sitten tiedä mitä kohti meidän pitäisi pyrkiä, igbo-heimon perinteiseen patriarkaaliseen kulttuuriin?

Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Otava 2017 (alkuperäinen 2012), 45s.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuo kirjanen on ongelma lähinnä niille, jotka eivät sitä ole lukeneet.

http://mikaraatikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sukupuolten välinen tasa-arvo on kovin rajallinen osa tasa-arvokeskustelusta. Lisäksi feminismi jo termin mukaan lähestyy asiaa naisnäkökulmasta. Feminismin etsikkoaika oli 1970-luvulla. Nykyisin ei kenenkään tarvitse enää olla feministi. Se on jo niin last season juttu suomalaisessa yhteiskunnassa. Loputkin sukupuolten väliset tasa-arvo-ongelmat kokevat täällä luonnollisen poistuman suurten ikäluokkien arvomaailman mukana.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Globaali ongelma se kuitenkin on, lisäksi Suomessakin on paljon uusia vähemmistöjä joiden tasa-arvovalistuksessa on tekemistä. Ainakin itse työssäni peruskoulussa näen paljon selkeästi sukupuolittuneita asenteita esimerkiksi ammatinvalintaan ja omien vahvuuksien näkemisen suhteen. Kuten mainitsin, teoksessa mainitaan myös miesten kohtaamia ongelmia joihin yhä useammat toimijat onneksi kiinnittävät huomiota. Kuitenkin, naisten jäljellä olevien ongelmien poistaminen ei ole miehiltä pois.

Kirjan nimi on suora käännös, ehkä suomenkieliseen painokseen olisi voinut miettiä Suomeen paremmin sopivaa otsikkoa.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

"Globaali ongelma se kuitenkin on, lisäksi Suomessakin on paljon uusia vähemmistöjä joiden tasa-arvovalistuksessa on tekemistä."

Olet tässä täysin oikeassa. Ongelma kuitenkin on että on rasistista puuttua siihen. Sen tähden mm. Ruotsissa feministit vaativatkin naisten burkhaan pukeutumista. Hehän silloin vähän yli vuosi sitten viettivät juhlien sitä "pukeudu burkhaan päiväksi" viikkoaankin jolloin vaativat että jokaisen naisen piti ainakin yhtenä päivänä viikon kuluessa pukeutua burkhaan "koska se on jokaisen oma vapaaehtoinen valinta".

Tällaisia nämä meidän feministit täällä euroopassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Feminismi kuuluu samaan sarjaan muiden ismien kanssa: idiotismi, natsismi, kommunismi, ääri-islamismi, terrorismi.

Kun maailmasta löytyy käsite "yhdenvertaisuus", sen ajaminen riittää kattamaan käytännössä kaikki henkilöön liittyvät erotteluperusteet, myös sukupuoleen liittyvät. Feminismi on lappusilmäisten märkä uni, jossa voi mättää vastakkaista sukupuolta mielin määrin. En ole feministi, olen yhdenvertaisuuden kannattaja.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Tuossa opuksessa perätään nimenomaisesti yhdenvertaisuutta. F-sanan on turha antaa aiheuttaa paniikkireaktiota. Varsinkin kun globaalisti naisten oikeuksien puute on suuri ongelma.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oletko, Majuri, lukenut tuon kirjan?

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Feminismi on poliittinen ideologia, Suomessakin on ko. ideologiaa ajava puolue.

Suomessa on myös kommunistinen puolue jonka ideologia on kommunismi.

Millä logiikalla kaikkien pitäisi olla feministejä, miksei kommunisteja?

Tasa-arvo ei ole feminismin yksinomaisuutta. Tasa-arvoa (pikemminkin yhdenvertaisuutta) ajavat monet muutkin ideologiat, myös useat poliittiset ideologiat.

Kaikkien ei pidä olla feministejä eikä koulun pidä jakaa poliittista materiaalia yksipuolisesti. Eikä koulun pidä indoktrinoida tai asettaa jotkin poliittista ajattelua etusijalle. Jos koulu näin tekee, sen saa minun puolestani sulkea.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Toimituksen poiminnat