antingen - eller elämästä ja maailmasta

Saudi-Arabian tulevaisuudennäkymät ovat heikot

  • Saudi-Arabian BKT/capita kehitys vuodesta 1968 tähän päivään vuoden 2000 USD:ssa.
    Saudi-Arabian BKT/capita kehitys vuodesta 1968 tähän päivään vuoden 2000 USD:ssa.
  • Saudi-Arabian väestökehitys vuodesta 1960 tähän päivään.
    Saudi-Arabian väestökehitys vuodesta 1960 tähän päivään.
  • YK:n väestöennuste Saudi-Arabiaa koskien.
    YK:n väestöennuste Saudi-Arabiaa koskien.

Saudi-Arabian sisäinen valtakamppailu on ollut viime viikkoina esillä. Pintakuohun lisäksi tulisi kiinnittää huomiota myös rakenteisiin. Saudi-Arabian yhteydessä tulee myös tarkastella maan tulevaisuuden näkymiä jotka valitettavasti vaikuttavat erittäin kehnoilta. Väestönkasvu, ilmastonmuutos sekä mahdolliset muutokset öljyn kysynnässä muodostavat niemimaan kannalta kestämättömän yhtälön.

Helsingin Sanomien artikkelin otsikko “Saudi-Arabian kuninkaalla oli 22 vaimoa, 45 poikaa ja tuhat lastenlasta” sisältää jo itsessään Saudi-Arabian suurimman ongelman. Vaikka Saudi-Arabian talouden kasvuprosentit eivät vaikuta kehnoilta on kuitenkin väestönkasvusta johtuen maan bkt/capita ollut käytännössä tasainen vuodesta 1990 ja oli itse asiassa korkeimmillaan 1970-luvulla.

Saudi-Arabian väestö on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen sadan vuoden  aikana. Maan väkiluku oli 1915 1,9 miljoonaa, 1960 4,8 miljoonaa, 1990 14,1 miljoonaa ja 2015 31,6 miljoonaa. Mediaaniennuste vuodelle 2030 on 40 miljoonaa. Vertailun vuoksi Suomen väkiluku kohosi vuosina 1930-2015 kohosi 3,5 miljoonasta 5,3 miljoonaan, voimakkaimpana sadan vuoden kasvuperiodina 1820-1920 1,2 miljoonasta 3,2 miljoonaan.

Talouden perustuessa lähinnä öljytuloihin väestökehitys on ollut täysin kestämätön. Esteenä väestönkasvun hillitsemiselle ei ole islam itsessään, niin Iran kuin Bangladesh ovat tästä vastakkaisia esimerkkejä, eikä suinkaan rahan puute.

Kasvava nuori väestö on myös alikoulutettua ja alityöllistettyä mikä lisää radikalisoitumisriskiä niin yksilöiden kuin yhteiskunnan osalta. Sinänsä Saudi-Arabia ei ole tässä asiassa Lähi-Idässä yksin. YK:n UNDP:n raportti arabimaiden nuorisosta vuoden takaa avaa hyvin ongelmakentää. Ratkaisuehdotukset, kuten poliittisen osallistumisen lisääminen ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen, olisivat toki positiivisia mutta tuskin Saudi Arabiankaan tapauksessa realistisia.

Ilmastonmuutoksen on ennustettu iskevän rajusti Arabian niemimaalle. Beirutin Amerikkalaisen Yliopiston hyvässä tiivistelmäesityksessä tuodaan esille äärisääilmiöiden lisääntyminen, lämpötilan nousu vesivaroiltaan jo nyt niukassa ympäristössä. Ilmastonmuutos voinee toimia myös poliittisten levottomuuksien katalyyttina aivan kuten Syyrian osalta on spekuloitu käyneen ja mistä erityisesti Intian niemimaalla ollaan huolissaan.

Saudi-Arabia on edellä mainituista syistä johtuen jatkuvan epävakavoitumisen kierteessä jonka oikaisua ei ole näkyvissä. Pitkällä aikavälillä tärkeä turvallisuuspoliittinen tavoite tulisi olla maan pitäminen ydinaseettomana, jotta maan mahdollisesti liusuessa radikaalimpaan diktatuuriin tai hajotessa sisällissodassa ydinaseet eivät ajautuisi arvaamattomien tahojen haltuun.

Maalla on tavoitteena rakentaa laajalti ydinenergiatuotantoa ja tähän liittyen mahdollisesti myös uraanin rikastuskapasiteettia. Saudi-Arabialla  on ollut käytössän jo 1980-luvulta lähtien  Kiinasta hankittuja DF-3 keskipitkän matkan (4000km) ballistisia ohjuksia. Yhteistyöstä Pakistani ydinohjelman kanssa on esitetty spekulaatioita. Iranin ydinaseohjelma tarjoaisi oivan syyn - tai tekosyyn - ydinasekyvyn hankkimiselle.

Onko Saudi-Arabialla sitten toivoa? Ehkä, mutta se vaatisi niin radikaaleja muutoksia että ne eivät välttämättä ole realistisia. Todennäköisempänä pitäisin skenaariota jossa jälleen yksi arabimaa vajoaa epävakauden tilaan joka säteilee myös ympäristöönsä, pakolaisvirtoina Eurooppaan saakka. Tärkeää olisi myös pitää maan sinänsä positiivinen ydinenergiantuotantoprojekti tiukoissa kansainvälisissä suitsissa oman turvallisuutemme tähden.

 

Maailmanpankki: Saudi-Arabia Economic Outlook, October 2017

http://www.worldbank.org/en/country/gcc/publication/saudi-arabia-economic-outlook-october-2017

Institute for Science and International Security: Saudi Arabia's Nuclear Ambitions and Proliferation Risks (2017)

http://isis-online.org/uploads/isis-reports/documents/SaudiArabiaProliferationRisks_30Mar2017_Final.pdf

UNDP Arab Human Development Report 2016 - Youth and the Prospects for Human Development in a Changing Reality

http://www.arab-hdr.org/Reports/2016/2016.aspx

Nadim Farajalla, Beirut American University, Impact of Climate Change on the Arab World

http://www.usp.br/nereus/wp-content/uploads/Impact-of-Climate-Change-on-the-Arab-World.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Saudeissa, Qatarissa, Bahrainilla, Kuwaitissa ja Emiraateissa on ongelmsna myös se, että heillä alle 40v sukupolvi ei ole tottunut käymään töissä eli heräämään aamulla ja ponnistelemaan tuntitolkulla. Ulkomaalaiset tekevät työt.

No alueen ongelman ratkaisee Merkel ja Suomen punavihreät piipertäjät ottamalla massat vastaan aikanaan.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Kyllä, vaikka kansalaispalkkaehdotuksia ymmärränkin on näiden maiden käytännön kokemus mallista aika lailla karmaiseva.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Niin, ja tämän toteaminen ei valitettavasti ole rasismia vaan Saudi-Arabiassa yleisesti tiedostettu ongelma josta löytyy runsaasti materiaalia englanninkielisestä saudimediasta, esim:

http://english.alarabiya.net/en/business/economy/2...

"Dr. Awad Al-Radadi, a former undersecretary at the Ministry of Social Affairs, said the Ministry of Economy and Planning reported that the productivity of a public sector employee is only one hour while in some countries it reaches seven hours."

Kannustekulttuuri on maassa vinksallaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mohamed bin Salmanin toiminta vaikuttaa niin hapuilevalta, että vallankaappaus lienee kohta edessä. En usko, että nuori prinssi saa tilannetta vakautettua.

Epävakaa aika lienee edessä. Saa nähdä johtaako se Al-Saudien dynastian kaatumiseen. Iran tietysti hyötyy tilanteesta.

Toimituksen poiminnat