antingen - eller elämästä ja maailmasta

Opiskelijavalinnan pisteytystyökalun ongelmien loistava analyysi Aalto-yo:lta

Yliopistojen opiskelijavalintoihin todistuspohjalta on kehitetty pisteytystyökalu jonka puutteista on esitetty lähinnä hajanaista kritiikkiä. Kritiikkiä on nähdäkseni eniten esitetty lähinnä yksittäisten kouluaineiden puolesta huolestuen ilman kokonaisarviointia. Aalto-yliopiston Fyysikkojen Kilta on tehnyt työkalun ongelmista todella pätevän ja hyvin kirjoitetun kokonaisanalyysin joka on jokaiselle aihepiiristä kiinnostuneelle lukemisen arvoinen. 

Mainittakoon, että olen itse vankasti ylipistojen todistusvalinnan kannalla, mutta esitetyssä pisteytystyökalussa on ongelmia joita analyysi tuo hyvin esille. Pisteytystyökalu tulee nykymallilla toteutuessaan ohjaamaan erittäin voimakkaasti lukioiden ainevalintoja tavoin jotka eivät välttämättä ole positiivisia.

Vinkkinä mediallekin, raportin kirjoittajilla on sellainen matemaattinen kyky, tahto ja esiintymiskyky jonka johdosta pisteytystyökaluun liittyen he olisivat haastattelun arvoisia. Jos olet kiinnostunut aihepiiristä mutta et viitsi lukea koko raporttia, lue blogitiivistelmä Kvantin verkkosivuilta. Itse raporttikin on kuitenkin erinomaisesti kirjoitettu.

"Syvennyimme työkalun toimintaan ja pyrimme löytämään pisteidenlaskentamallin ongelmia, niiden juurisyitä ja ratkaisuja niihin. Voimme tiivistää keskeisimmän kritiikin kolmeen kohtaan:

• Pisteytyksen reiluutta on uhrattu tasapisteiden välttämi - seksi – erottelukykyä voi kasvattaa reilummin keinoin.

• Perustaulukon painotusmahdollisuus on liian alhainen – muokkaamalla painotusjärjestelmää voi kasvattaa painotuksen merkitystä ja samalla luopua erillisistä pistetaulukoista.

• Korimallin ja poiminnan toteutus kannustaa yksipuo - lisiin, samanmallisiin tutkintoihin, eikä aidosti palkitse työnteosta tai yleissivistyksestä – poimintaa ja pisteytys - taulukkoa muokkaamalla voimme rakentaa kannustavamman järjestelmän.

 

Esittämämme kritiikki ja parannusehdotukset ovat pisteytystyökalun mallin toteutuksen tasolla. Me otamme työkalun lähtökohdat, periaatteet ja itse mekanismien valinnat pitkälti oletuksina. Keskitymmekin tarkastelemaan, miten työkalun toteutusta voisi parantaa, jotta se vastaisi paremmin työkalun periaatteita ja lähtökohtia. Näin kritiikkimme on mahdollisimman rakentavaa ja soveltamiskelpoista. Matemaattisten mallien yhteisvaikutusten pohtiminen on myös meidän alaamme, jolta voimme kenties tarjota arvokkaita oivalluksia. "

https://kvantti.ayy.fi/blog/wp-content/uploads/2017/11/Paperi-paperi-tasapeli-1.pdf

https://kvantti.ayy.fi/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat