antingen - eller elämästä ja maailmasta

Hävittäjiä sotaa käyvästä tai Pariisin sopimuksesta irtautuvasta maasta?

  • Monikansallisen Gripenin komponenttien lähteitä
    Monikansallisen Gripenin komponenttien lähteitä

HX-hankinta tulee olemaan seuraavan hallituksen merkittävä ja pitkäaikainen päätös, josta käydään luonnollisesti poliittista keskustelua - valitettavasti myös omituisin heitoin.

Aluksi Vasemmistoliiton taholta ilmoitettiin, ettei hävittäjiä tulisi hankkia sotaa käyvästä maasta. Ikävä kyllä kaikki hävittäjät tai merkittävä osa niiden komponenteista valmistetaan sotaa käyvissä maissa, ja Gripenhän on ollut jo sotakäytössä Libyassa. Onhan toisaalta Suomikin sotaa käyvä maa Afganistanissa ja Irakissa, voimmeko ostaa edes suomalaisia hävittäjiä jos niitä olisi tarjolla?

Seuraava heitto hävittäjäkeskusteluun on ollut Vihreiden Pekka Haaviston toteamus, jonka mukaan Suomen tulisi pohtia, voiko Suomi hankkia hävittäjiä maasta, joka irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta. Sinänsä pidän ilmastonmuutosta merkittävänä tulevaisuusuhkana mutta nähdäkseni hävittäjähankinnan osalta aihepiirin osalta puuttuu suhteellisuuden taju. Kun tehdään vuosikymmenien päähän ulottuvia hankintoja ei kannattaisi ehkä ajatella päivänpoliittista tilannetta.

Nykyisten hävittäjien elinkaari ulottuu vuodesta 1992 jonnekin 2020-luvun lopulle, minä aikana USA:ssa on ollut monenlaisia presidenttejä Clintonista Trumpiin. Hornet jatkaa palvelustaan myös Trumpin seuraajan aikana, vaikka Trump valittaisiinkin toiselle kaudelle.

Kun tehdään vuosikymmenien päähän ulottuvia hankintoja ei kannattaisi ehkä ajatella päivänpoliittista tilannetta. Lopetammeko Gripenien käytön, jos SD pääsisi Ruotsissa vallan kahvaan tai laitettaisiinko Rafalet jäähylle Le Penin siirtyessä vallan kahvaan? Yhdysvallat on puutteistaan huolimatta vahva demokratia jonka teknologialla ja päätöksenteolla on ratkaiseva merkitys ilmastonmuutosta torjuttaessa ja valitettavasti siihen myös sopeuduttaessa.

Konfliktien katalyyttina ilmastonmuutos tullee aiheuttamaan tarvetta perinteiselle maanpuolustukselle myös jatkossa, mikä seikka on ollut puolueiden tulevaisuusvisioissa valitettavan vähän esille. Toki kysymykset joka tapauksessa tulevan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ohitetaan näissäkin "ilmastovaaleissa"

Oma suosikkini konehankinnassa on luonnollisesti parhaaksi valittu. Ilmavoimat joutuu tekemään pitkälle ulottuvia tulevaisuusskenaarioita liittyen koneen kehityspotentiaaliin ja häiveen merkitykseen. Kymmenien vuosien päästä voidaan toki hankintaa arvioida ja arvostellakin - olisihan edellisellä kierroksella jälkiviisauden valossa F 16C/D ollut kenties parempi valinta. Päätökset tehdään kuitenkin sen hetken parhaan viisauden nojalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

No voi tuota moralisoinnin tasoa-sodassa ja sotakalustosta täysin turhaa spekulaatiota. PS, luodit tappaa ihmisiä.Niitä myydään mailmalle lapuan patruunasta pohjanmaalta.:)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lapuan luoti ei tapa.
Ne ovat liian kalliita ammuttavaksi kohti ihmistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hävittäjien ympärillä on innostuttu puhumaan harvinaisen paljon puuta heinää. Motiivin moiseen lienee joko jonkun toimittajan lobbaaminen tai hankinnan tosiasiallinen vastustaminen.

Tuota lobbaamista harjoitetaan joko suoraan tai keksimällä sellaisia epärelevantteja ehtoja, jotka toimivat lobbattavan hyväksi. Nuo ilmastosopimus ja sotaakäyvien (tai käyneiden) maiden poissulkemiset ovat juuri tällaista kyökin kautta kauppaamista toisarvoisin tai kokonaan sivuraiteella olevin perustein.

Mitkä sitten ovat niitä oleellisia kriteerejä.
Ensimmäinen on tietysti suorituskyky. Sen arvioivat alan ammattimiehet.
Toinen on ennustettavissa olevan elinkaaren pituus, johon liittyy olennaisesti sekä konstruktion uutuus tai vanhuus, että toimittajan resurssit ja kyky tuotteen jatkuvaan kehittämiseen.
Kolmas on toimittajan kyky huolehtia täydennyksistä kriisitilanteissa mikä puolestaan riippuu sekä toimittajan omasta valmistus kapasiteetista, että riippuvuudesta muilta toimittajilta saatavista osista.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Kierrokset kiihtynevät päätösten lähestyessä. Edelliseltä kerralta muistettaneen Ranskan uhkaukset, Wallenbergin soitot, Belgian Mirage-kauppiaat ja Jeltsinin MiG-31 -koneet. Vastaavan tapaisia informaatio-operaatioita on varmasti luvassa nytkin. Hyvä puoli on, että julkitiedon perusteella kaikki ehdokkaat ovat sinänsä hyviä koneita omine vahvuuksineen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ostetaan mitä ostetaan, mutta katsotaan, ettei niissä ole automaattisia korkeusperäsimen trimmejä, ei ainakaan sellaisia, joita ei saa kytkettyä pois päältä.

Toimituksen poiminnat