*

antingen - eller elämästä ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiina

Lukukokemus; Cixin Liu - Three Body Problem - Tunnetuin kiinalainen scifi-teos

Cixin Liun lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-trilogian aloitusosa on trilleri, scifi-spektaakkeli ja kiehtova fysiikan oppitunti. Se on toisaalta myös puheenvuoro perustutkimuksen merkityksestä ja ehkä jonkinlainen ikkuna Kiinan kirjallisuussensuurin nykytilaan - siihen mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Kotimaassaan suosittu teos kertonee myös ostajakuntansa mausta, mikä on tässä tapauksessa erinomainen. Teoksen englanninkielinen käännös on ollut myös menestys ja voittanut ensimmäisenä kiinalaisteoksena arvostetun Hugo -palkinnon 2015.

Soturimunkin oppipojan ihmeelliset seikkailut

Kuopiolainen Joonas Tolvanen on kiinalaisten kamppailulajien ekspertti. Hän on Shaolin-temppelin entisen pääkouluttajan oppilas ja yksi harvoista länsimaalaisista, jotka saavat opettaa perinteistä Shaolin kung-futa Kiinan ulkopuolella.

Tolvanen lähti lukiolaispoikana ensi kerran Kiinaan opiskelemaan kung-futa kymmenen vuotta sitten. Tähän mennessä hän on tehnyt yhdeksän pitkää treenireissua Kiinaan ja viettänyt maassa vuosikausia. Suomessa hän on opiskellut lääkäriksi.

Yhden lapsen kansa

Kiinan yhden lapsen politiikka (1980-2015) oli maailmanhistorian tiukin ja kiistellyin syntyvyyden sääntelyohjelma. Se päättyi tänä vuonna, kun Kiina siirtyi kahden lapsen politiikkaan.

Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen haastatteli juuri julkaistuun kirjaansa tavallisia kiinalaisperheitä 35:n vuoden kokeilusta, joka mullisti jokaisen kiinalaisen elämän (Mari Manninen: Yhden lapsen kansa, Atena 2016).

Catwoman hoitaa homman

Mukavaa, että Kiinastakin löytyy jämeriä naisia. Tässä tuore tapahtuma eräässä ruokalassa:

https://

Miksi emme ymmärrä kiinalaista filosofiaa?

Otamme kiinalaisesta sota- ja urheiluhistoriasta esimerkin, jonka hahmotus meille ymmärrettävällä tavalla jää kunkin lukijan omaan käsityskykyyn ja tämän tiedostamaan logiikkaan --- 

Reilu 2000 vuotta sitten taistelujen lepotauolla kenraali Han katseli sotilaidensa meneillään olevaa lentopallon kaltaista peliä - aikansa. Lopulta kenraali kääntyi adjutanttinsa puoleen ja sanoi:

"Miksi riitelevät yhdestä pallosta - jakakaa kaikille oma pallo!"

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä