antingen - eller elämästä ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Asiantuntijat

Nyt kyllä säälittää

Hallituksen alkutaipaleella pääministeri Juha Sipilä lausui jotain "kaiken maailman dosenteista". Sillä hän halusi antaa tutkimustyötä tekeville jonkinlaisen propellihattuisten leiman joita ei tarvitse ottaa tosissaan. Niistä päivistä asiat ovat edenneet vielä säälittävämpään suuntaan.

Kun tutkijoilta ja selvitysmiehiltä tulee tuloksia jotka miellyttävät pääministeriä ja hallitusta, ne kelpaavat ja saatuihin tuloksiin vedotaan mieluusti. Kun taas tulokset eivät vastaa hallituksen poliittisia toiveita jätetään ne tylysti huomiotta. Silloin hallitus tietää paremmin.

Totuuden jälkeinen aika ja eläkekeskustelu

Eduskunnan käsittelyssä on kansalaisaloite taitetun indeksin purkamisesta ja palkkaindeksin palauttamisesta työeläkkeisiin. Valtamedia on lähes yksituumaisesti tyrmännyt aloitteen. On ylläpidetty näennäiskeskustelua ja haastateltu samaa mieltä olevia ikään kuin legitiimiä vasta-argumenttia ei olisi olemassa. On vedottu tunteisiin ja leimattu aloitteen tekijät.

Suomalainen mediailmasto elää totuuden jälkeistä aikaa.

Venäjän uhka ja ennakoinnin etiikka

Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta tulevaisuuden tapahtumat voisi suoraan nähdä. Tulevaisuus on epävarma. Kuitenkin ”haasteista” ja ”uhkista” puhuminen edellyttää, että meillä on asianmukaista tietoa tulevaisuuden vaaroista. Esimerkiksi Venäjän poliittisesta ja sotilaallisesta uhasta on ryhdytty puhumaan myös tavalla, joka edellyttää kykyä nähdä tulevaisuuteen. [Toimitettu ja uudelleen järjestelty versio tästä kirjoituksesta on julkaistu Aamulehdessä sunnuntaina 5.3.2017.]

Asiantuntijoita, onko heitä?

Miksi asiantuntijoiden arvostus vaikuttaa vähentyneen?

Miksi joskus moitiskellaan "kaiken maailman dosentteja"?

Mistä johtuu se, että mieluummin kuunnellaan tunteisiin vetoavaa höperehtimistä, kuin faktoja?

Olen tähän koonnut joitain oletuksia, eli hypoteeseja siitä, että miksi asiantuntijoita ei ehkä arvosteta, kuten aikaisemmin.

Osa johtuu siitä, että moni ei ymmärrä, mitä tiede on tai kuinka tiede toimii.

Ydinvoimakeskustelu energiaevankelistojen kynsissä

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 30-vuotispäivän alla media otti katastrofista jälleen kaiken irti.

Bluesia Toijalan asemalla

Tuli käytyä Turussa filosofian oppikirjaa esittelemässä. Mukava reissu aina siihen asti, kun piti loppuillasta lähteä takaisin Helsinkiin. Hölmösti ajattelin, että kun Tampereeltakin menee tunnin välein junia Helsinkiin, niin varmaan sitten Turustakin. No ei mene. Olisi pitänyt katsoa karttaa. Ja varsinkin aikatauluja.

Onneksi puoli kymmeneltä näytti lähtevän juna, ja taksilla siihen kerkesinkin. Seuraava olisi lähtenyt kahdeksan tunnin kuluttua.

[Kallen Galleria] !!!

Onneksi tulemme (taas) saamaan lähipäivinä ja viikkoina hallitukselta, valtamedioilta ja eri asiantuntijoilta selkeät ohjeet siihen kuinka meidän tulee suhtautua asioihin.

 

Muistakaa, että millään asioilla ei ole tekemistä minkään kanssa!

 

 

 

Risto Kuismalle työttömyydestä ja narsistisesta politiikasta

Kun politiikka on narsistista, poliitikko sortaa köyhää ja työtöntä. Teot jäävät tekemättä, ja tuki, tykkäämiset ja kommentointi jäävät yksipuolisiksi. Käytän sanaa narsistinen tiedemiehenä: se on siis neutraalissa, luonnehtivassa käytössä. Jos politiikka on asioittenhoitoa (ei omien eikä eturyhmän vaan kaikkien yhteisten asioitten), se on asiakeskeistä. Lähes kaikilla poliitikoilla se on jopa nyt kriisiaikana narsistista - omaan itseen, omaan näkyvyyteen, oman itsen, puolison, lasten jne. menestykseen keskittyvää.

Talousasiantuntijat vievät – mutta mihin suuntaan?

Vaalien alla asiantuntijat esittävät arvioita Suomen taloudesta. Ne perustuvat erilaisiin analyyseihin valtiontalouden tilasta ja ongelmien syistä sekä erilaisiin ennusteisiin talouden kehityksestä. Asiantuntijat ehdottavat myös keinoja tilanteen parantamiseksi. Arvioihin liittyy talouspoliittisia tavoitteita, joita ei välttämättä kerrota.

Yleissivistystä Ylen urheiluun

EU-vaalit tulivat ja menivät, Suomi sai lätkästä hienosti hopeaa, mutta minua on niitä enemmän mietityttänyt entisen työnantajani, nykyisen eläkkeenmaksajani Ylen asiantuntijapolitiikka. Näitä asiantuntijoita tuntuu olevan etenkin urheilussa pilvin pimein; ei sellaista kyläkisaa, etteikö sinne pitäisi lähettää asiantuntijaa. Toimittajien omat taidot ja tiedot eivät tunnu riittävän.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä